Riječ predsjednika 2011.

Poštovani poklonici dramske umjetnosti!

Buđenjem ove divne prirode oko nas budi se i kazališni duh 4. po redu Glumačkog festivala u Krapini koji je prošle godine dobio još jači regionalni karakter. Na inicijativu župana Krapinsko-zagorske županije u tjednu između dva prošlogodišnja festivalska vikenda u Krapini gosto-

vali smo s nagrađenom monodramom NI MED CVETJEM NI PRAVICE M.Krleže u izvođenju Kazališta PINKLEC u dva grada i dva općinska središta naše županije. Bili su to Klanjec, Zabok, Lobor i Zlatar Bi-strica. Ova mala turneja specifičnim dramskim žanrom (igrana poezija) kojim smo i otvorili 3. GFUK pokazala se izuzetno uspješnom. Brojkom, ukupna posjećenost u spomenuta 4 mjesta bila je oko 1 000 ljudi, a kada joj se pridoda publika u krapinskoj Festivalskoj dvorani u dva kazališna vikenda dolazimo do respektabilnih 4 000 posjetitelja unutar 10 festivalskih dana.

Ova koncepcija širenja dramske umjetnosti pored još neposredni-jeg, mogao bih reći histrionskog približavanja kazališne radosti i drugim sredinama naše regije omogućuje i održanje festivala u ova krizna vremena s obzirom da na taj način svaka jedinica lokalne samouprave preuzima veći dio financiranja gostovanja unutar GFUK-a. Na tome srdačno zahvaljujem načelnicima i gradonačelnicima koji će se i ove godine uključiti u gostovanje hit komedije LOVAČKI ROG G. Feadeaua Glumačke družine HISTRION u njihovim sredinama. Tragom ove sve-srdne podrške, u kojoj svi dobivamo, apeliram i ove godine na ostale načelnike i gradonačelnike, namjerno ću reći ne naše županije već Hrvat-skog Zagorja, da nam se u sljedećoj godini pridruže u osmišljavanju još bogatijeg kazališnog proljeća na našem području.

Listajući ovu programsku knjižicu brzo ćete doći do zaključka da se ni ove godine koncepcija puno ne mijenja od one prošlogodišnje. I dalje ostajemo kod 6 predstava kroz 2 produljena vikenda u Krapini u suorga-nizaciji s Pučkim otvorenim učilištem iz Krapine te kod spomenutog gostovanja od ponedjeljka do četvrtka. Kazališni naslovi su birani po ključu dobre zabave i smijeha, a to su ove godine ansambl predstave s izuzetkom jedne interesantne duodrame. Kao mali eksperiment, u smislu provjere odaziva na jedan kazališni naslov iz susjedne nam republike, dovodimo više puta nagrađivanu predstavu Bosanskog Naro-dnog Pozorišta iz Zenice OPŠTA BOLNICA Hriste Bojčeva. Ovaj tekst u hrvatskom prijevodu („Bolnica na kraju grada“) je nedavno premijerno izveden u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

U popratnim programima donosimo promociju kajkavskoga rječnika g. Stanka Vranića rodom iz Martinca Orehovičkog, općina Bedekovčina s obrađenim rječničkim fondom od preko 17 000 riječi koje je brižno skupljao u proteklih 30 godina. Tu je i već tradicionalna izložba plakata i fotografija gostujućih predstava u Maloj dvorani POU Krapina. Svima koji će se odlučiti za posjet predstavi na otvaranju festivala poklanjamo koncert popularnog etno sastava CINKUŠI iz Zagreba. Onima koji su do sada na bilo koji način pomogli stasanju ovog festivala poklanjamo glazbeno-poetski kabare „Noćas ću…“ kojim ćemo pijanist Duško Zubalj i ja obilježiti punih 10 godina igranja ove predstave.

Ovogodišnji festival posvećujemo velikom kazališnom umjetniku Gjuri Prejcu rođenom u Desiniću u spomen na 75. obljetnicu smrti, a kojeg je i ove godine portretom ovjekovječio naš stalni suradnik slikar Stjepan Đukić Pišta. Da biste saznali što se to još uz omiljene pje-sme VU PLAVEM TRNACI i PEHARČEK MOJ krije u bogatoj Prejčevoj umjetničkoj biografiji prolistajte ovu knjižicu do kraja. U spomen na dan pokretanja ovog festivala, 27. ožujka prije 4 godine donosimo i hrvatsku poruku povodom Svjetskog dana kazališta koji se obilježava diljem svijeta upravo tog datuma!

Na kraju mi je od srca zahvaliti svima koji su navedeni kao naši sponzori i medijski pokrovitelji, a bez kojih se ovaj festival ne bi mogao pretvoriti u tradiciju te svim požrtvovnim članovima udruge i vanjskim suradnicima na divnoj suradnji! Najljepša plaća dolazi uskoro, već krajem travnja, s novim GFUK-ovskim druženjima! Pridružite nam se!

Predsjednik Kulturne udruge GFUK

Adam Končić

Leave a Comment