GFUK i po Zagorju

Kao što je to običaj već dugi niz godina, osim predstava u Krapini, ‘GFUK i po Zagorju’ i ove će godine s nekoliko predstava obilaziti brojne gradove i općine u Hrvatskom zagorju i to ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, već i u dijelu Varaždinske te Zagrebačke županije. No, ni ove godine predstave u sklopu GFUK-a neće se održati u svim općinama i gradovima u Krapinsko – zagorskoj županiji pa smo Adama Končića pitali zašto je to tako. – To, zapravo, ovisi o osobi koja vodi određenu jedinicu lokalne samouprave, znači gradonačelniku i načelniku, i njegovoj svijesti o tome da bi bilo dobro da se barem jednom godišnje, ako ne i nekoliko puta, stanovnicima jednog grada ili općine dovede profesionalna glumačka trupa u njihovu sredinu – objašnjava Končić.

Poziv na suradnju

Isto tako, nadodaje, problem je što neki gradonačelnici i načelnici ponekad malo ‘brkaju lončiće’. – Ako u vlastitoj ili susjednoj općini imate amatersko kulturno umjetničko društvo koje ima svoju dramsku sekciju pa oni odigraju negdje svoju predstavu, ne možemo reći da je bila profesionalna glumačka trupa i donijela u tu sredinu onaj pravi duh teatra. Ja i ovim putem pozivam sve gradonačelnike i načelnike koji se žele uključiti, a do sad smo imali odličnu suradnju s njih preko 25, da to svakako sad učine i da nam se jave na naš poziv, kojeg su svi dobili pismeno, kao što ga dobivaju i svake godine. Naime, mi kao udruga već u listopadu svake godine šaljemo jedno inicijalno pismo općinama i gradovima u kojem im sugeriramo da odvoje nešto novaca u planiranju njihovog proračuna za narednu godinu za naše gostovanje. I upravo je ovo sad vrijeme kada kontaktiramo sve gradove i općine koji su se voljni uključiti u širenje dramske umjetnosti diljem Hrvatskog zagorja. To je neka naša misija, da i u neka manja mjesta dođemo sa svojim predstavama, jer, realno, mnogi Zagorci teško mogu u Zagreb na predstavu, a isto tako nekima je teško i do Krapine pa naše gostovanje u manjim sredinama uistinu ljudima puno znači i zato su reakcije publike, kao i sama posjećenost predstava, uistinu odlične – rekao je Končić.

 

Predstave koje gostuju po Zagorju su: 

Kerekesh Teatar  
Pokopaj me nježno
Najnovija komedija Kerekesh Teatra bavi se deficitarnim zanimanjem – grobarima. U selu Strahlinec, direktor Puh je otvorio vrata pogrebnog poduzeća i mrtvačnice “Pokopaj me nježno”. Uz njegovog, na sve načine ograničenog aisitenta, Mišaka, na javni natječaj za posao grobara javili su se: bosanac rovokop Meho Puzić, albanac slastičar Izmet Haljimi, mekani fizioterapeut Robert Fotić i gluhonijemi Miljenko Pavelić. Pripreme za prvi spovod mogu početi. Pokojnik je…..dobrovoljac.

_________________________________________

Kerekesh Teatar  
Ljubaf
Komedija u kojoj su ljudska uskogrudnost, pametovanje oko ničega, obrana mentalnog hendikepa i ograničenost, jedina oružja kojima se ovi ljudi bore za prevlast unutar životnih okolnosti. Srečko Frljužec, koji zna gdje je njemu mjesto u kući, nema puno slobode između žene Đurđice i žestoke punice Štefice. Malo topline u Srečkov život unosi prijatelj Ivek, a najviše iskrene ljubavi iskazuje susjed Đura prema svojoj simpatiji iz srednje škole, gospođi Štefici. Najaktualniji problemi komedije su politički, ekonomski i društveni, a upravo je ljubav ta koja bi trebala biti uvijek najaktualnija.

_________________________________________

KU“GFUK“  
Nikad nije prekasno
Komična priča o ljubavi dvoje beskućnika djelo je Ladislava Prežigala. Na klupi u parku, tražeći ljubav i razumijevanje, duhovitim komentarima dvoje beskućnika opisuju stanje u kojem su se bez svoje krivice zatekli, društvenu nepravdu te karakternu rugobu svojih bivših ljubavnika. Vedra duha, podižući jedno drugo s dna na koje su pali, pružaju utjehu i nadu vjerujući kako nikad nije kasno za novi početak. Redatelj predstave je Zoran Mužić, a igraju Sanja Marin i Zijad Gračić.

_________________________________________

KG „Lectirum“  
Sarmica
Postariji gospodin, arhitekt,  Saša (Duško Valentić) oženio se mladom studenticom Vesnom. U početku je sve bilo lijepo, ali nevolje su krenule kada je Vesni postalo dosadno pa je odlučila zabavu potražiti u klubovima i kafićima gdje se susreće sa svojim društvom. U nevolji mu pomaže bivša žena Kristina  (Ksenija Pajić) koja mu pripravlja kamilicu za inhaliranje i uređuje kuću. Kristini je Saša još uvije drag, pomalo ga žali zbog nevolje u kojoj se našao i stalno Sašu ispituje što se događa izmedu njega i Vesnice. Što se događa s Vesnom i Sašom prati i susjed  Pero Pavlović-Puška ( Mladen Čutura) , umirovljeni policajac, stručnjak za praćenje.

_________________________________________

Adam scena i Centar za kulturu Trešnjevka 
Idi pa vidi
Redatelj predstave je Damir Mađarić, tekst potpisuje Ladislav Prežigalo, a glume Mia Krajcar i Marija Kolb. Kakve se političke igre kombiniraju u malom frizerskom salonu koji je upravo doživio ovrhu ispričati će vlasnica salona, njezina djelatnica Iris te još niz lica iz društvene svakodnevice koja samo na prvi pogled izgledaju obično. U priču je upletena k.v. čistačica, danas poduzetnica Jagoda, ugledna ministrica Đurđica, estradna zvijezda Emilly, bivši zatvorski čuvar Cajo

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *