Ljubav je bol

26. 04. nedjelja – 20 sati – Kazalište VIROVITICA

Noel Coward

“LjUBAV JE BOL”

Redatelj: Draško Zidar

Scenografi: Draško Zidar i Mario Nađ Kostimografkinja: Vanda Grba

IGRAJU: Zlatica: Snježana Lančić Prpić Ružica: Vlasta Golub Edo: Goran Koši Vjeko: Igor Golub

Ljubav čini dvoje – jedno koje pati i drugo koje se nasmrt dosađuje, napisao je jednom jedan mudri cinik. U Zidarovoj drami “Ljubav je bol” ova je definicija ponešto modificirana, ali i znatno složenija. Naime, ovo dvoje, Edo i Zlatica, često zamjenjuju mjesta u ovom čarobnom krugu, pa naizmjenično pate, ljube, mrze… Ali jedno je sigurno – nikad se ne dosađuju.

Koliko puta se jedan par može oženiti pa rastaviti, pa opet oženiti? Sudeći po ovoj komediji bogatoj cinizmom nema ograničenja ženidbama i rastavama. Cijela priča uostalom počinje dvostrukim medenim mjesecom koji i prije nego je konzumiran, završava katastrofom. Britke izmjene dijaloga i duhovitih situacija u ovom tekstu ne služe, međutim, kako bi dokazali da je ljubav bol, mada ona ovdje to definitivno ponekad jest, već da bi potvrdile da je ljubav zapravo jednostavna stvar i da je u njoj jedini problem – što je tako komplicirana.

Nakon produkcije “Kako ubiti suprugu” i “Zašto” Kazalište Virovitica opet se bavi bračnim vodama, usponima i padovima u bračnom suživotu, vodviljem koji se događa iza kulisa braka. Premda govori o bolnim temema ljudskih odnosa, ova komedija tretira ih na pozitivan način, komediografski, smije im se da ne bi zbog njih plakala.

Leave a Comment