Riječ predsjednika 2010.

Poštovani poklonici dramske umjetnosti!

Dvije uspješne godine festivala dramske umjetnosti u našoj Krapini su iza nas. Prošlogodišnji, 2. po redu, popularno zvani „Ge-fuk“ potvrdio je da naša inicijativa za širenjem ove vrste umjetnosti na području Hrvatskog zagorja ima smisao i opravdanje. I u drugoj godini održavanja na deset kazališnih naslova pristiglo je više od 5 000 gledatelja u Festivalsku dvoranu. Pod pritiskom publike na sam dan otvaranja uprizorene su čak dvije izvedbe popularnog mjuzikla ZGK Komedija „S ljubavlju Janis“, a za predstave Zijaha Sokolovića „Cabares, cabarei“ i „Kauboje“ Teatra Exit tražila se ponovno karta više!

Zadovoljni početnim uspjehom udruga GFUK, ruku pod ruku s našim suorganizatorom Pučkim otvorenim učilištem iz Krapine, kreće u 3. glumačko proljeće. Na prvom ovogodišnjem sastanku Izvršnog odbora, svjesni situacije u kojoj se tragom globalnog turbulentnog vremena našla i naša domovina, ustvrdili smo: „ Važno je da se festival održi!“. Pod tom parolom ove vam godine nudimo nešto manje predstava koje su ujedno i manje tehnički zahtjevne, a u izvedbi sudjeluje i nešto manji broj izvođača. Datumski se one vezuju uz dva vikenda nakon Uskrsa što se pokazalo kao dobar termin, ne samo u kalendaru regionalnih događanja.

Na inicijativu župana Krapinsko-zagorske županije u tjednu između dva vikenda održavanja programa u Festivalskoj dvorani pokrenuli smo i gostovanje jedne predstave u još dva grada i dvije općine našeg Zagorja. Bit će to mini turneja s mojim uprizorenjem Krležinih Balada Petrice Kerempuha pod simboličnim imenom „Ni med cvetjem ni pravice“ u Zlatar Bistrici, Klanjcu, Loboru i Zaboku, a s kojima i otvaram festival.Vjerujem da će vas ova poznata Krležina poezija, u mojem dramskom izvođenju nasmijati, ali i ponukati na razmišljanje svojom aktualnošću i suvremenošću.. Ovom predstavom također omogućujemo učenicima da se u dramskom izričaju upoznaju s građom koja im je u školskom programu. U koliko se ovaj eksperimentalni model gostovanja u sklopu GFUK-a pokaže uspješnim, pozivam načelnike i gradonačelnike naše županije da zajedno kreiramo širenje kazališne umjetnosti, svjesni da oko nas žive i oni ljudi koji si ne mogu priuštiti odlazak na predstavu u županijsko središte. Ovime nam, dakako, nije želja premjestiti festival iz „krila majke“ gdje je rođen. Ostalih pet naslova vezani su uz komediografski žanr što jamči dobru zabavu i pregršt smijeha. Sve predstave su primjerene za sve uzraste s obzirom da ove godine nemamo isključivo dječjih naslova.

Ovogodišnji festival posvećujemo glumcu Josipu Joži Rutiću rodom iz Sv. Križa Začretja, rođenom prije točno sto godina. O slikaru Stjepanu Đukiću Pišti, koji je izradio glumčev portret kao zahvalnicu svim gostujućim kazalištima, kao i o svestranom Rutiću, čije pjesme „Kak taubeka dva“ i „Črleni je lajbek moj“ svi znamo pjevati, pročitajte nešto više na kraju ove programske knjižice.

Kako se naš festival odvija u proljeće uvijek ćemo vam donositi poruku umjetnika iz kazališnog svijeta, a koja se čita na svim pozornicama na Svjetski dan kazališta 27. ožujka. Ove sam godine namjerno izabrao poruku našeg proslavljenog pisca Mire Gavrana, a ne onu koju odabire International Theatre Institute pri UNESCO-u. Kada ju pročitate i pogledate koji od naših festivalskih naslova, vidjet ćete kako dobro pristaje uz koncepciju festivala i predstave koje sam odabrao.

Uz veliku zahvalu svima koji su bili ili su još uvijek uz nas u ovoj 3. godini želim vam uživanje u repertoaru te da odvojite koji sat više pri dolasku u našu Krapinu i posjetite novi Muzej krapinskih neander-talaca. Prilika za lijepi poučno-zabavni izlet!

Predsjednik Kulturne udruge GFUK

Adam Končić