RIJEČ PREDSJEDNIKA 2023.

Poštovani posjetitelji našeg Glumačkog festivala!

Nakon prošlogodišnjeg obljetničkog izdanja, pred nama je 16. Festival sa 4 kazališna naslova u Krapini i 8 predstava po Zagorju. Ponosni smo na našu treću produkciju koju smo dugo planirirali, a zimus su se stekli svi uvjeti da se ona i ostvari. Nakon dviju predstava koje su nastale na tekst našeg suosnivača Ladislava Prežigala „Nikad nije prekasno“ (red. Z. Mužić, igrali S. Marin i Z. Gračić) i „Idi p vidi“ (red. D. Mađarić, igrale M. Krajcar i M. Kolb), o Valentinovu je u Klubu kazališta Komedija u Zagrebu premijerno izvedena glazbeno-poetska predstava  „Kaj je ljubav“. Ovim mojim autorskim projektom otvoriti ćemo naš Festival, te ga reprizno odigrati na dan zatvaranja u predvorju Muzeja krapinskih neandertalaca u sklopu obilježavanja 830-te obljetnice osnutka Grada Krapine. Predstavu koja je nastala u koprodukciji sa ZGK Komedija krasi 8 pjesama koje pjevam na kajkavskom jeziku čiji su autori mahom iz našeg zagorskog bazena, odabrana poezija naših suvremenika (E. Kišević, Ž. Krznarić i L. Prežigalo), te vrhunsko muziciranje četvorice kolega, stalnih članova našeg orkestra Kazališa Komedija. Predstavu Vam toplo preporučujem!

U nastavku druženja kroz vikende, u Festivalsku dvoranu dolaze 3 velike ansambl predstave etabliranih zagrebačkih gradskih kazališta gdje ponovno donosimo i jedan premijerni naslov,  proslavljenu komediju Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“ u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh.   

Zagorjem će gostovati čak 8 naslova od kojih komediju „Hotel Nostalgija“ Lectirum teatra iz Zagreba dovodimo i u Gradišće, gdje našim Hrvatima već četvrtu godinu unutar Festivala nudimo predstavu na materinjem jeziku.

Zahvaljujem svim gradonačelnicima  i načelnicima koji suorganizacijom sudjeluju u širenju našeg Festivala diljem Zagorja, kao i tvrtki HIS Višnjica koja već devetu godinu za redom svoje mještane časti jednim kazališnim naslovom, a ovog proljeća će to biti upravo naša nova predstava „Kaj je ljubav“!

Hvala od srca Ministarstvu kulture, Krapinsko-zagorskoj županiji, Gradu Krapini kao i svim sponzorima i donatorima bez kojih ovako velika kazališna manifestacija ne bi mogla živjeti putujući ka svojoj punoljetnosti!

 

S ponosom najavljujemo naše treće ljetno izdanje Festivala po prekrasnim lokacijama diljem Zagorja u terminu od 23. lipnja do 2. srpnja, čime će se nastaviti naša uspješna suradnja s Muzejima Hrvatskog zagorja. Ovim putem pozivamo sve sredine koje imaju atraktivne prostore na otvorenom da nam se obrate.

Ulaznice za predstave u Festivalskoj dvorani nabavite putem internetske prodaje ili u pretprodaji na blagajni POU Krapina. Visinu cijene karte morali smo povećati na 10 eura. Za našu predstavu „Kaj je ljubav“ nudimo ulaznicu po posebnom popustu, a za ostale naslove grupnu kartu (20 i više posjetitelja po predstavi) 20 % jeftinije. Za predstave koje će se izvoditi Zagorjem naši partneri odlučuju o visini cijene ulaznice.

Sve dodatne informacije možete pronaći na našoj internetskoj stranci www.gfuk.hr, te na društvenoj mreži Facebook.

Nakon 15 uspješno održanih Festivala, preko 44 000 posjetitelja u Festivalskoj dvorani u Krapini, preko 45 000 gledatelja u 8 gradova i 25 općina triju županija vezanih na naše Hrvatsko zagorje, 121 kazališnog naslova u 339 izvedbi veselimo se još jednom bujnom kazališnom proljeću našim zelenim krajem!

Dobro nam došli, uživajte u odabranim predstavama, u druženjima s mojim kolegama i svima nama! 

                                                                             Predsjednik Kulturne udruge „GFUK“

                                                                                                   Adam Končić