PLJUSKA

13.4.2024. (subota) KRAPINA

SK “Kerempuh”
“Pljuska”

Nenad Stazić

Redatelj: Željko Königsknecht

Igraju:

Prvi referent – Željko Königsknecht

Drugi referent – Luka Petrušić

Šef – Damir Poljičak

Ministar – Dražen Čuček

Potpredsjednica – Elizabeta Kukić

 

Ovaj je tekst prije svega urnebesna komedija koja pruža glumački poligon za ostvarenje sočnih i kreativno neodoljivih uloga. Ove će se sezone izvesti u svojem osuvremenjenom ruhu, u adaptaciji Nenada Stazića i Željka Königsknechta, koji su snažna mjesta ovog djela otvorili prema što boljoj komunikaciji s našim vremenom i prostorom u kojem će se izvesti. Kao loptica koja nabuja u smrtonosnu lavinu ili zamah leptirovih krila koji uzrokuje tsunami, ova priča pokazuje i dokazuje u kakvim se dimenzijama i s kakvim posljedicama može razmahati jedan banalni pravopisni nesporazum. Kako su jezik i govor u samim temeljima svake države te su neposredni odraz njezine snage i moći, nije nikakvo čudo da s pravopisa u kratkom roku, stižemo do samog političkog vrha u kojem se ismijavaju apsurdi i žilavosti zastarjelog državničkog aparata.

Željko Königsknecht, nakon dugih 40 godina rada u matičnom kazalištu, u koje je došao na poziv osnivača i jednog od naših najvećih komediografa Fadila Hadžića, nakon svih odigranih uloga u tome istome “Jazavcu˝, odnosno, ˝Kerempuhu˝, odlučuje se oprostiti od svoje kuće i ansambla te proslaviti odlazak u itekako zasluženu mirovinu, upravo ulogom u “Pljuski˝ za koju kaže da mu je ostala u sjećanju kao jedna od najdražih u karijeri.

Ova predstava ima za cilj, kao i svaka komedija, zabaviti i nasmijati publiku, ali je ujedno i nostalgično podsjetiti na staru predstavu, na “stari” autorski tim kojeg su činili: Vinko Brešan, Velimir Domitrović, Đurđa Janeš, Blaženka Kovač, Zvonimir Presečki i Zvonko Benić. I, naravno, nikada zaboravljene, pokojne, kolege: Kikija Kapora, Zvonimira Torjanca i Vlatka Dulića – Lalu.

 

 

Leave a Comment