OŽALOŠĆENA PORODICA

29.04.2023. (subota) KRAPINA

SK Kerempuh
“Ožalošćena porodica”

Branislav Nušić

 

Redatelj: Ivan Plazibat

Igraju: Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Matija Šakoronja, Luka Petrušić, Filip Detelić, Vilim Matula, Branka Trlin, Linda Begonja, Mia Anočić – Valentić, Anita Matić Delić iJosipa Anković

 

 

Načelo prevare kao vrhovno načelo koje orkestrira Nušićevom Ožalošćenom porodicom ne upućuje nas na pitanje –  tko će biti prevaren (jer svi će biti), već tko će biti brži u tom procesu nadmudrivanja. S egzistencijom. Jedni s drugima. Baš kao i sa samim sobom.

Nušićeva oštrica kojom zasijeca u duboke slojeve društvenog tkiva ne gubi na svojoj britkosti, već veoma precizno raslojava nezasitnu pohlepu koja buja svakom novo proizvedenom laži. Lakoća u proizvodnji i dosljednom provođenju laži unutar Nušićeve porodice funkcionira kao nezaustavljivi motor koji svakim novim okretajem sve više ogoljava uglađeni zvjerinjak.

Vanjska crnina u koju se obavija kolektivno tijelo porodice savršeno se nastavlja na unutarnje crnilo uskogrudne malograđanštine čija je glavna pokretačka sila akumulirati još – imovine, moći, statusa… Trezvenost koja pak obavija laž, kao ultimativno sredstvo dolaska do spomenutih ciljeva, pokazuje Nušićevu sposobnost vještog mapiranja ljudskih patologija koje nadrastaju kako prostorne tako i vremenske okvire. Sve dok svjedočimo brojnim skakanjima za vrat, kao i zabijenim noževima u leđa, Nušića možemo shvaćati dijagnostičarem s nepovoljnom dijagnozom – stanje je ostalo nepromijenjeno.

 

Leave a Comment