Riječ predsjednika 2015.

Poštovani posjetitelji našeg festivala!

            Osmo je bogato kazališno proljeće u našem Zagorju pred nama. Ove godine naša Kulturna udruga po prvi puta ulazi u organizacijski trijumvirat. Našem dosadašnjem partneru Pučkom otvorenom učilištu Krapina pridružuje se i Turistička zajednica grada Krapine. Svima nam je želja da kroz tri kazališna vikenda u Krapini kao i kroz 20 gostovanja diljem Zagorja probudimo svakog od vas koji će nas pohoditi. Biti će to na najljepši mogući način; zajedničkim uživanjem u dobrim dramskim naslovima!

            Za vas smo pomno odabrali 10 predstava među kojima pretežu komedija i kabare kao dva omiljena kazališna žanra na našem festivalu. Među njima su i dva klasična dramska naslova za prave kazališne sladokusce; Brechtova „Dobra duša iz Sečuana“ i Kolarov „Svoga tela gospodar“. Na našoj Maloj sceni iznad Festivalske dvorane subotama od 22 sata će gostovati dvojica vrhunskih zabavljača, Davor Dretar Drele i Vid Balog sa predstavom „Pozdrav iz Remetinca“. Dakle nudimo vam čak 3 izvedbe ove proslavljene komedije. Ljubomir Kerekeš, Mate Matešić i Vid Balog autori su pak triju sjajnih domačih komedija koje će gostovati diljem našeg Zagorja. Vjerujemo da će vas do suza nasmijati. Ovim putem srdačno zahvaljujem svim domačinima iz 20 općina i gradova u kojima ćemo gostovati sada već šestu godinu zaredom pod imenom „GfuK i po Zagorju“! Veseli nas da naš ovogodišnji festival kroz svojih 17 dana trajanja nudi čak 29 kazališnih izvedbi. O svim naslovima detaljnije čitajte u nastavku ove programske knjižice.

            Ulaznice za sve predstave po Zagorju možete nabaviti kod općina i gradova gdje će se predstave igrati uz napomenu da svako od njih zadržava pravo odluke o njihovoj cijeni.  Pučko otvoreno učilište Krapina kao i dosadašnjih godina nudi za sve naslove koji će gostovati u njihovim dvoranama ulaznice u pretprodaji, a za sve vas kojima Krapina i nije tako blizu nudimo internetsku prodaju preko WWW. ULAZNICE.HR. Preporučamo vam jedan od ovih načina kako biste se na vrijeme osigurali za vaša mjesta jer nam dosadašnja iskustva govore da je vrlo malen broj naslova za koje se ulaznice mogu kupiti na sam dan predstave. Turistička zajednica grada Krapine ove godine nudi poseban aranžman za grupne posjete u dane odvijanja festivala. Uključivati će posjet Muzeju krapinskog neandertalca, Rodnoj kući dr. Ljudevita Gaja , Gradskoj galeriji i našoj predstavi uz stručno vodstvo, a po vrlo popularnoj cijeni.

            Počasni član naše Udruge, slikar Stjepan Đukić Pišta i ove je godine ovjekovječio  osobu kojoj posvečujemo ovogodišnji festival. Književnika Antuna Mihanovića odabrali smo tragom 80-te obljetnice otkrivanja spomenika „Lijepoj našoj“ u Zelenjaku, 130-te obljetnice objavljivanja njegove „Horvatske domovine „ u Danici Ilirskoj te 200-te obljetnice objavljivanja njegove knjižice „Reč domovini o hasnovitosti pisanja vu domovinskom jeziku“. Ovaj portret pokloniti ćemo svim gostujućim kazalištima i glumačkim trupama kao i Gradu Klanjcu koji je svih 6 godina širenja GfuK-a po Zagorju uz nas.

            Kako smo naš festival prije 8 godina pokrenuli na Međunarodni dan kazališta i ove vam godine u znak simbolike donosimo svjetsku kazališnu poruku poznatog poljskog umjetnika Krzystofa Warlikowskog.

             Sve nas glumce raduju još jedni proljetni kazališni susreti sa dragom nam zagorskom publikom, a vjerujemo da i vi s nestrpljenjem očekujete naš dolazak. Neka nam zajednička druženja budu u veselju, iskrenosti i pozitivnoj energiji. Vidimo se u Krapini i našem Zagorju!

 

Predsjednik Kulturne udruge GFUK

Adam Končić