RIječ predsjednika 2014.

Cijenjeni posjetitelji našeg glumačkog festivala!

Kao i šest godina do sada još je jedno bogato kazališno proljeće po uskršnjim blagdanima u našem Zagorju pred nama. Naša Kulturna udruga „GFUK“ uz suorganizatora Pučko otvoreno učilište u Krapini ponovno vam dovodi sjajne dramske naslove koji bi vas uz ovo krasno buđenje prirode oko nas također trebali probuditi i to na najljepši mogući način; smijehom i veseljem!

Pripremili smo vam tri bogata kazališna vikenda u kojem će gostovati sedam sjajnih komedija; od Kerekešove proslavljene monodrame „Dimnjačar“ na našoj maloj sceni, vrhunskih predstava sa po četiri, pet glumaca u podjeli iz susjednih Varaždina, Karlovca i Zagreba, do velike ansambl predstave Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija „ Ukroćena goropadnica“. Naša će tri petka i subote po Uskrsu, uz naslove o kojima možete čitati na daljnjim stranicama, biti ponovno obogaćeni kasnim programom od 22 sata u Maloj dvorani POU Krapina sa spomenutom monokomedijom. Ova se je inicijativa prošle godine pokazala izuzetno plodnom jer nudimo zabavu i druženje za sve one koji žele izaći u kazalište malo kasnije i produžiti ga izlaskom u noćni život.

Pored pomno odabiranih naslova koji će gostovati u Krapini i ove će se godine u devet opčina i gradova našeg Hrvatskog zagorja pod imenom „GFUK i po Zagorju“  igrati  dvije proslavljene komedije i to novoosnovanog Kerekesh teatra iz Varaždina i našeg stalnog partnera Glumačke družine Histrion iz Zagreba. Hvala svim načelnicima i gradonačelnicima koji i dalje podržavaju ovu inicijativu kao i onima koji su se po prvi puta uključili u širenje dramske umjetnosti regijom!

Karte za sve predstave po Zagorju možete nabaviti kod opčina i gradova gdje čemo gostovati, a za one u Festivalskoj i Maloj dvorani POU Krapina na blagajni kao i do sad, ali i po prvi puta preko interneta susretljivošću našeg partnera ULAZNICE.HR! Vjerujemo da smo vam na ovaj način, poglavito vama koji nam dolazite iz udaljenijih mjesta osigurali bezbrižnije pračenje predstava u Krapini i privukli vas da popijete kavu u našoj kulturnoj prijestolnici županije pošto ćete karte morati preuzeti najkasnije jedan sat prije početka predstave.

Svima vama koji ćete u dane festivala doći nešto ranije do Festivalske dvorane zasigurno neće biti dosadno jer Turistička zajednica grada priprema raznolik program i ponudu na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda.  

U stalnoj suradnji sa našim počasnim članom udruge slikarom Stjepanom Đukićem Pištom nastao je još jedan vrhunski portret osobe kojoj smo posvetili ovogodišnji glumački festival, a koji će se kao zahvalnica predati svim gostujućim kazalištima. Riječ je o velikom književniku Janku Leskovaru u čijoj ćemo Pregradi ove godine po prvi puta gostovati. U ovoj knjižici vam donosimo  Pištin rad i kratku biografiju velikog pisca. Na daljnjim stranicama također možete pročitati i međunarodnu poruku za Svjetski dan kazališta 27. ožujka kao spomen na dan kada smo prije 7. godina pokrenuli festival te nadahnuto slovo o festivalu njegovog supokretača Ladislava Prežigala .

Udruga vam također želi na svoj način prezentirati i približiti još jedu poznatu osobu iz javnog života, našeg počasnog člana, urednika i novinara Hrvatske radio televizije g. Branimira Bilića pa vas i ovim putem pozivamo na njegovu promociju nedavno izašle knjige u kojoj kritički progovara o današnjem društvu.

Veselimo se našim zajedničkim glumačkim susretima za koje sam uvjeren da će prštati veseljem, smijehom i pozitivnom energijom! Nek vam je radosno buđenje nove godine uz još jedan Glumački festival u Krapini i po Zagorju!

 Predsjednik Kulturne udruge GFUK

 Adam Končić