Riječ predsjednika 2019.

Poštovani posjetitelji našeg festivala!

Tradicionalno iza Uskrsa s ponosom vam donosimo već 12. izdanje Glumačkog festivala u Krapini i 10. izdanje GFUKA I PO ZAGORJU, vrijedne kazališne priče probranih naslova koji će gostovati diljem našeg kraja.

Krapina će ugostiti 5 vrhunskih predstava u kojima humora, glazbe, plesa i zabave neće nedostajati kako za velike tako i za male posjetitelje. Među njima su dva kabarea, od kojih je onaj „Preko veze“ nedavno premijerno izveden u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu, a drugi, poznate glumice Mile Elegović, upravo na našem festivalu doživjet će svoju kazališnu premijeru i to na sam dan otvaranja!

Jubilarni GFUK I PO ZAGORJU nudi vam 8 kazališnih uspješnica koje će se igrati u čak 27 mjesta diljem regije! O njemu opširinje u nastavku knjižice.

Za ljubitelje književnosti pripremili smo dvije promocije domaćih autora čiji je rad itekako prepoznat i u dramskim krugovima. Nagrađivani Međimurec Kristijan Novak predstavit će nam svoja dva vrlo uspješna i za kazalište adaptirana romana, a naše gore list Ladislav Prežigalo, čije se pero također uspješno dotaklo dramskog pisma pa je tako i ove godine prisutan s dvije komedije, predstavit će svojih pet novih zbirki poezije.

Vjerujem da će svakom posjetitelju Festivalske dvorane u Krapini zaigrati srce na umješnost i strast odabranih plesnih parova koje nam dovodi naš partner Plesni centar Zagreb by Nicolas, a u čijim nastupima ćete moći uživati prije predstava tri subote festivala!

Kazalištima koja će gostovati u Krapini i po Zagorju uručit ćemo odabrani učenički rad Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Naša prošlogodišnja inicijativa pala je na plodno tlo zahvaljujući ravnateljici, gospođi Božici Šarić i njezinom stručnom timu. Učenicima koji se obrazuju u ovoj umjetničkoj školi pod vodstvom svojih profesora dana je jedinstvena prilika da budu kreativni autori Zahvalnice kojom će obogatiti Festival. Spajajući likovnu i dramsku umjetnost želja nam je dati priliku mladim ljudima da se dokazuju svojim talentom i radom.

Naš partner Pučko otvoreno učilište iz Krapine pripremio je za vas izložbu vezanu uz 13 gostujućih predstava Festivala koju ćete moći vidjeti u Maloj dvorani za vrijeme njegovog trajanja.
Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom prekrasnom širenju dramske umjetnosti našim krajem! Bez svih vas ne bismo mogli ostvariti naš cilj da i ovog proljeća dramsku umjetnost može doživjeti svaki stanovnik našeg Hrvatskog zagorja!

Pridružite nam se i budite dionicima glumačke radosti na GFUKU I PO ZAGORJU!

Predsjednik Kulturne udruge „GFUK“
Adam Končić