Riječ predsjednika 2012.

Dragi posjetitelji našeg festivala!

Proljeće po proljeće i eto nas do malog jubileja u našem Zagorju! Peti, od milja zvani GFUK dolazi ponovno nakon Uskrsa u našu Krapinu, ali i još šire po našem kraju. Trajanjem od tri vikenda sa predstavama petkom i subotom u Festivalskoj dvorani u Krapini ostajemo na brojci od 6 kvalitetnih gostujućih dramskih naslova, dok će dani između vikenda biti rezervirani za gostovanja sa čak dva naslova po regiji. Monokomedijom „Političar“ autora Ladislava Prežigala, a u izvođenju glumca Antuna Tudića otvaramo festival te gostujemo u četiri mjesta kako smo to činili i protekle dvije godine. (Ovdje želim napomenuti da je petak 13. oduvijek bio sretan dan za glumce!). U sve snažniju koncepciju širenja festivala po Zagorju uklopiti će se i glumac Ljubomir Kerekeš sa svojim već legendarnim „Dimnjačarem“. Od njegova posljednjeg gostovanja sa ovom monodramom na našem festivalu prošlo je pet godina, a od premi- jere iste predstave punih 20! Red je da to zajedno proslavimo i to na najljepši način, donoseći vam sjajan humor u 6 mjesta našeg kraja! Uz našu inicijativu ove su godine općine Desinić, Hum na Sutli, Kumrovec, Bistra, Sveti Križ Začretje, Zlatar Bistrica, Lobor i Konjšćina te gradovi Klanjec i Oroslavje. Zahvaljujemo im na podršci! Analitičari bi zaključili; ukupno 7 naslova, 6 predstava u Krapini, 10 gostovanja po Zagorju, 13 festivalskih večeri. Morate priznati nije loše za jednog petogodišnjaka!

Predstave koje dovodimo u Veliku dvoranu Pučkog otvorenog učilišta u Krapinu, našeg suorganizatora i dalje su komično-satiričnog karak- tera, a dolaze nam u najboljim terminima za posjetu s obzirom da vas poslije svake predstave čekaju i lijepa druženja sa glumcima… U tom popra-tnom segmentu festivala nastojimo i dalje prezentirati naše najbolje restorane, proizvođače vina i glazbene sastave ovog podneblja! Dotičući popratne sadržaje svakako valja spomenuti da vas na dan otvaranja od 18 sati na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda čekaju kočije Zagorske udruge uzgojivača konja sa kostimiranom ženskom pra- tnjom, našim gošćama iz Konjščine, koji će vas rado provesti gradom, a sve to uz zvuke Gradskog puhačkog orkestra. I ove godine priređujemo izložbu plakata i fotografija gostujućih predstava u Maloj dvorani POU-a u Krapini kojoj će se retrospektivom pridružiti i svih 33 naslova do sad odigranih na festivalu. Naš suorganizator priređuje u Gradskoj gale- riji još jedan vrijedan likovni događaj – otvorenje izložbe ulja na platnu počasnog člana naše udruge, Stjepana Đukića Pište, BALADE PETRICE KEREMPUHA. Ovaj ciklus od 20 radova inspiriran je dramskom pre- dstavom M. Krleže „Ni med cvetjem ni pravice“ koju je glumac Adam Končić izvodio u sklopu 3. GFUK-a.

Kroz vrlo kratko vrijeme u našem kraju zaživio je festival koji neposre- dno donosi radost igre glumca. Inicijator ovog festivala i naš počasni član Ladislav Prežigalo ovaj dramski uzlet nazvao je čudom. Možda su ona moguća bez čovjeka, ali bi se onda mogli pitati čemu? Stoga srdačno zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su pomogli ove godine oko realizacije festivala, ali i svima onima koji su ovih godina bili uz nas! Uživajte u odabranim naslovima i veselite se zajedno sa nama!

Predsjednik Kulturne udruge GFUK

Adam Končic

Leave a Comment