Riječ predsjednika 2013.

 

Poštovani ljubitelji kazališne umjetnosti!

Nakon našeg malog prošlogodišnjeg jubileja još je jedno bogato kazališno proljeće u Zagorju pred nama. Naša kulturna udruga uz svojeg stalnog partnera Pučko otvoreno učilište iz Krapine dovodi vam kroz tri vikenda 8 sjajnih predstava u tri dvorane u gradu. K tome smo priredili čak 18 gostovanja širom regije sa tri komediografska naslova, a koja će se ponovno odvijati u danima između tri krapinska vikenda. No krenimo mi redom!

Nakon pet godina, kada su publiku oduševili svojim sjajnim mjuziklom „Ruža na asvaltu“ u Krapinu se vraća autorski dvojac Hajsek- Prežigalo sa svojom novom predstavom, spektakularnim mjuziklom „Crna kuća“ koji već dva mjeseca puni dvoranu Studentskog centra u Zagrebu. Zbog izuzetno zahtjevne i skupe produkcije otvaranje festivala ovom sjajnom glazbenom pričom koja pršti od energije 20-tak mladih glumaca-pjevača-plesača po prvi puta organiziramo u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina. Želja nam je da tog četvtka, četvrtog četvrtog, ali ne u četiri već od 20 sati primimo 1200 posjetitelja, a nadamo se da ćemo i u tome uspjeti cijenom ulaznice od svega 70 kuna, odnosno 50 kuna za najavljene grupe. Ovdje posebno želim zahvaliti Gradu Zagrebu na svesrdnoj podršci!

Naredna tri vikenda, petcima i subotama, u Festivalskoj dvorani nudimo po dva izuzetna kazališna naslova iz zagrebačkih, virovitičkog i koprivničkog kazališta. Novitet za obožavatelje kabarea i opuštanja uz živu glazbu i recitiran stih jest kasno-noćna scena od 22 sata u Maloj dvorani POU gdje će se kroz 3 petka i 3 subote moći pogledati moj novi glazbeno-poetski kabare „Adam i Ona“. Predvidjeli smo gledalište od 20-tak stolova, a u cijenu karte od 50 kuna ulazit će i konzumacija kvalitetnih vina i domaćih narezaka naših sponzora. Nadamo se pravom „boomu“ posjetitelja na ovoj noćnoj sceni s obzirom na cijenu karte i atraktivan aranžman, a nikad se nezna tko će nas od glumaca pohoditi sa predstava odigranih od 20 sati na Velikoj pozornici!

Što se karata tiče još je jedna novost koja će možda iznenaditi neke posjetitelje. Zbog neodgovornog ponašanja jednog dijela gledateljstva proteklih godina bili smo prisiljeni ukinuti mogućnost rezervacije karata. Neugodna iskustva; po desetke nepodignutih, a rezerviranih karata primorala su nas na ovaj čin. Nadamo se da nas razumijete te da nas nećete bojkotirati već sa svojim dolaskom podržati. Naši telefoni bit će vam i dalje dostupni da prije odlaska na blagajnu provjerite ima li za određeni naslov još karata. Radno vrijeme blagajne je dvokratno za sve one koji rade ili su u školi, a u vrijeme festivala bit će otvorena dva sata prije predstava.

Četvrta je godina širenja festivala po regiji na što smo posebno ponosni! Ove godine gostujemo sa čak 3 naslova; Glumačka družina Histrion izvodi prošlogodišni hit sa zagrebačke Opatovine „Gos- podsko dijete“, Ljubomir Kerekeš ovaj puta dolazi sa kolegama i sjajnom komedijom „Skupština“ HNK Varaždin koja se igra već dugi niz godina, a i moja malenkost uz vrhunskog pijanistu Olivera Beloševića zabavljati će vas sa spomenutim kabareom „Adam i Ona“ koji je nedavno premijerno izveden na 6. Gumbekovim danima kabarea u Zagrebu. Ove nas je godine u širenju dramske umjetnosti našim krajem podržalo 18 gradova i općina pa tako po 1. puta gostujemo i u dva mjesta zagrebačke (Bistra i Brdovec) kao i u dva mjesta varaždinske županije (Novi Marof i Ljubeščica)! Od srca zahvaljujem svim načelnicima i gradonačelnicima koji su nas podržali prepoznavši ovu inicijativu kao svojevrsno proljetno buđenje puka smijehom i zabavom!

Naša neizostavna izložba plakata i fotografija gostujućih predstava pratit će vas i dalje u Maloj dvorani kroz 6 kabaretskih večeri.

Ovogodišni smo festival posvetili preminuloj pjesnikinji Sidi Košutić, rođenoj radobojčanki sa kojom smo prekinuli plejadu posveta muškarcima iz slavne kazališno-književne prošlosti Zagorja. Njezin je lik ovaj puta na poseban način, u tehnici ulja donio kao zahvalnicu gostujućim kazalištima naš počasni član udruge, slikar Stjepan Đukić Pišta. U ovoj vam knjižici donosimo biografiju naše književnice zatirane od prošlog komunističkog sistema, kao i našeg sjajnog portretista.

U spomen na datum kada smo pokrenuli festival, kao i do sada, donosimo vam međunarodnu poruku povodom Svjetskog dana kazališta, 27. ožujka napisanu rukom talijanskog dramatičara, redatelja i glumca Darija Foa koji je 1997. godine dobio Nobelovu nagradu za knjževnost.

Na kraju od srca zahvaljujem svima onima koji su nam na bilo koji način pomogli, podsjećajući vas da smo samo jedna hrabra udruga ljudi dobre voje koja želi donijeti nešto lijepo svojem kraju. U nadi da ćete i ove godine uživati u odabranim kazališnim naslovima i veseliti se životu uz nas glumce s nestrpljenjem vas očekujemo diljem našeg Zagorja zelenog!

Predsjednik Kulturne udruge GFUK
Adam Končić

Leave a Comment