Riječ predsjednika 2008.

Poštovani štovatelji kazališne umjetnosti!

Zimus je pri Krapinsko – zagorskoj županiji osnovana Kulturna udruga “Glumački festival u Krapini”, s ciljem pokretanja glumačkog festivala koji će se ove godine održavati od 27. ožujka do 5. travnja u novouređenoj Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, popularnoj Festivalskoj dvorani. Nakana Festivala je da prijeđe u tradiciju održavanja u godinama koje slijede i to u razdoblju vezanom uz termin poslije uskršnjih blagdana, a u trajanju od dva produžena vikenda.

Predsjednik naše kulturne udruge je glumac Adam Končić, stalni član ZGK “Komedija”, kojem je želja prezentirati kazališno i glazbeno-scensko stvaralaštvo nastalo pri kazalištima i profesionalnim glumačkim grupama naše Domovine, kao i doprinijeti odgoju mladih u stvaranju navika za posjet kazališnim predstavama, te bogaćenje njihovog intelektualnog i kulturnog opusa.

U suorganizaciji ovog Festivala svoj doprinos daje Pučko otvoreno učilište Krapina, koje bi na taj način kvalitativno obogatilo kulturnu ponudu, ne samo grada Krapine, nego i cijele regije koja gravitira ovom važnom povijesno – kulturnom središtu sjeverozapadne Hrvatske.

Ove godine, simbolično, otvaramo naš Festival na Svjetski dan kazališta. Svake se godine 27. ožujka u tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka kojom se javnost podsjeća na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva. Međunarodni kazališni institut (ITI UNESCO) tu je čast ove godine dao kanadskom redatelju Robertu Lepageu, a njegovu poruku dajemo Vam u cijelosti.

Ovaj Glumački festival posvećujemo našem velikom glumcu i piscu Ljudevitu Galicu rođenom upravo u srcu Hrvatskog Zagorja, u mjestu Orehovica. Nešto više o njegovom bogatom umjetničkom životu i radu možete pročitati u ovoj programskoj knjižici. Lik našeg Luje, kako su ga običavali zvati njegovi kazalištarci, a u izvedbi akademskog slikara Stjepana Đukića Pište, nosit će plaketa – zahvalnica koju će primiti svako gostujuće kazalište ili družina na ovom Festivalu, a naša je želja da ona u budućnosti preraste u glumačku nagradu.

U suradnji sa Turističkom zajednicom KZŽ i Turističkom zajednicom grada Krapine priredili smo Vam i bogat popratni kulturno – umjetnički program koji će se odvijati svaki dan ispred Festivalske dvorane, odnosno na šetalištu uz dvoranu i to od ranih popodnevnih sati.

U nadi da ćete uživati i zajedno se sa nama veseliti srdačno Vas pozdravljamo!

Predsjednik Kulturne udruge GFUK
Adam Končić